В Киев предлагат на властите да извършат декомунизация на монумента Родината майка,

...
В Киев предлагат на властите да извършат декомунизация на монумента Родината майка,
Коментари Харесай

В Киев предлагат да сменят пола на "Родината-майка"

В Киев оферират на властите да извършат " декомунизация " на монумента  " Родината майка ", ситуирана на Печорските хълмове, като сменят пола на статуята. Съответната петиция се появи на уеб страницата на Киевския градски съвет, съобщава Газета.ру  

Идеята за декомунизация на паметника бе огласена публично за първи път през май тази година, малко преди Деня на успеха, който Украйна чества на 8 май. Тогава в Киев заявиха желанието си да демонтират от щита, който държи фигурата, изображението на забранения от закона за декомунизация в Украина герб на СССР — и да го заменят с герба на Украйна. 

Новата концепция, за която през днешния ден оповестява Газета.Ру е доста по-оригинална и не визира единствено герба. Нейният автор твърди, че целият монумент има " руска хармония " и не дава отговор на актуалните политически и идеологически условия на украинското общество.

Предложението му е „ Родината-майка “ да бъде превърната в скулптура на Архангел Михаил, който се смята за небесен настойник на Киев. В същото време, съгласно създателя на самодейността, няма да е нужен ремонт - може просто да се поработи малко върху паметника.

„ Родината майка " в Киев е железен паметник с височина 62 м, открит през 1981 година на Деня на успеха. Това е първата стоманена статуя с подобен размер, направена в Съюз на съветските социалистически републики. Според заключенията на специалистите структурата е трябвало да престои над 150 години и би могла да издържи даже земетресение със мощ от девет бала.

През юли тази година в Лвов Паметникът на славата на Съветската войска беше изцяло демонтиран, а фигурите на руския боец и Родината-майка са изпратени в музея  „ Територия на терора “. 

През 2015 година в Украйна влезе в действие закон за декомунизация, който допуска преименуване на обитаеми места и улици, носещи имена на руски държавници, както и възбрана за потреблението на знаци на Съюз на съветските социалистически републики.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР